Bulut Analizi

Skew-t diyagramını kullanarak bulutların oluşacağı seviyeyi, yağış bırakma potansiyellerini ve muhtemel hareket yönleriyle hızlarını tespit edebilirsiniz. Diyagramın sol tarafında atmosfer seviyelerini hpa cinsinden görürsünüz. Sağ tarafında ise bu seviyelerdeki rüzgar yönünü görürsünüz. Bazen rüzgarlar tüm katmanlarda aynı yönden esebildiği gibi bazen de birbirinden çok farklı yönlerden esebilir. Rüzgar poyraz esiyor ama bulutlar güneyden geliyor peki ama bu nasıl oluyor gibi soruların da yanıtını böylece bulmuş olursunuz.

Diyagramlarda gördüğünüz 2 çizgiden bir tanesi çiy noktası sıcaklığını diğeri ise hava sıcaklığını gösterir.Bulutlar yoğunlaşma depresyonunun küçüldüğü bu 2 çizginin birbirine yaklaştığı noktalarda oluşur. Bazen bu 2 çizgi birbirine yapışıp atmosferin üst seviyelerine kadar yapışık vaziyette devam eder. Böyle bir tabloda atmosferin tüm katmanlarının nem yüklü olduğu, kalın bulutların oluşabileceği ve bol miktarda yağış düşebileceği şeklinde bir yorumda bulunabiliriz. Aşağıdaki diyagram buna bir örnektir. Ayrıca bu diyagramda atmosferin tüm katmanlarında rüzgarın güneybatıdan estiğini görüyoruz dolayısıyla bulutların da hareket yönü güneybatıdan kuzeydoğuya doğru olacaktır.

Aşağıdaki örnekte ise 700hpa seviyesine kadar çizgilerin birbirine yakın olduğunu fakat bu seviyeden sonra çizgilerin birbirinden uzaklaştığını görüyorsunuz. Atmosferin bu katmanlarında nem oranı düşük olduğundan oluşacak bulutların yüksekliği de nem oranının yüksek olduğu katmanlarla sınırlı olacaktır. Sığ bulutlar oluşacaktır. Deniz etkisiyle oluşan yağışlarda buna benzer tablolarla sık sık karşılaşılır.  Bulutların oluşabileceği katmanlarda rüzgar yönünün kuzeyli olduğu görülmektedir dolayısıyla bulutlar kuzeyden güneye doğru hareket edecektir.

Aşağıdaki radar görüntüsü max ürününde en üstte bulut yüksekliklerinin ne kadar olduğunu km. cinsinden görmemizi sağlayan bir cetvel bulunmaktadır. İlk örnekte bulut yükseklikleri 10 km.yi geçebilir, fakat ikinci örnekte bu yükseklik 5-6 km. ile sınırlı kalacaktır.

Radar Görüntüsü: İstanbul, Maks

Aşağıdaki örnekte atmosferin üst seviyeleri dışında çizgilerin birbirinden oldukça uzaklaştığını görüyorsunuz. Böyle bir tabloda gayet açık bir gökyüzü beklenmelidir.

Aşağıdaki örnekte ise yer seviyesinde nem oranının arttığını, çizgilern birbirine yaklaştığını, hemen yukarılardan itibaren ise çizgilerin birbirinden uzaklaştığını ve enverziyon oluştuğunu görüyoruz. Böyle bir tabloda sadece sis yada pus oluşması beklenir.

4qq9da

sis pus ile ilgili görsel sonucu

Aşağıdaki örnekte bulut tepe yüksekliği 500 hpa seviyelerine kadar çıkabilecektir. Rüzgarlar fazla kuvvetli olmadığından bulutlar yavaş hareket edecektir.

Aşağıdaki örnekte 600-650 hpa seviyesinde çizgilerin birbirine yaklaştığını daha aşağılarda çizgilerin birbirinden uzaklaştığını ve nem oranının düştüğünü görüyorsunuz. Benzer tablolarla daha çok karasal kesimlerde karşılaşılır ve virga gibi yere ulaşamadan buharlaşan yağışlar yada kuru orajlar görülebilir.

ywpv6a

Aşağıdaki örnekte 400-500hpa seviyelerinde çizgilerin birbirine yaklaştığını diğer noktalarda ise açıldığını görüyoruz. Böyle bir tabloda sirrüs tipi yüksek seviye bulutları oluşması beklenir.

Gördüğünüz gibi skew-t diyagramını kullanarak çeşitli konularda detaylı analizler yapmak mümkün olabiliyor. Bu yazıda özellikle farklı arkaplanlar kullanılan skew-t diyagramları paylaştım. Görseller değişse de mantık aynıdır. İlk bakışta zor gelen kafa karıştıracak gibi duran skew-t diyagramını yorumlamak aslında çok da zor değil. Atmosfere yerden havaya doğru değil de yan profilden bakıyorsunuz gibi düşünmek daha kolay anlamak için yeterli olabilir. İlerleyen günlerde bu yazıya başka eklemelerim de olacaktır.

Fotoğraf ve Grafikler

https://www.youtube.com/user/WeatherSchool

http://egitim.mgm.gov.tr/ekdn/Nowcasting%20E%C4%9Fitimi%20Antalya%2023%20Ekim%202015/Radar%20%C3%B6rnek%20incelemeler/

http://skewtmaster.com/

http://havadelisi.com/

http://212.175.180.126/skewt

http://www.havaturkiye.com/cgi-bin/expertcharts?LANG=tr

 

3 responses to “Bulut Analizi

  1. Üstat eline sağlık. Aklıma takıldı veya ben yanlış anladım. 4 görsel için “700hpa seviyesine kadar çizgilerin birbirine yakın olduğunu fakat bu seviyeden sonra çizgilerin birbirinden uzaklaştığını görüyorsunuz.” demişsiniz fakat 700 hpa seviyesinden sonra kırmızı ile yeşil çizgi birbirine yaklaşıyor. 700 hpa seviyesi üstü ise ayrılıyor. Burada bir hata mı var acaba. Yoksa ben mi yanlış yorumladım.

    Beğen

    • Sanırım siz “sonra” ifadesini 700hpa seviyesinden yer seviyesine doğru yorumladınız. Benim anlatmak istediğim ise daha yukarı seviyelerdi. 700hpa’dan yukarı seviyelere doğru gidildikçe çizgiler birbirinden ayrılıyor. 700’den aşağısında çizgiler birbirine yapışık. Böyle bir durumda bulutlar dikine fazla gelişemez, deniz etkisiyle oluşan yağışlardaki gibi sığ bulutlar oluşur. Çizgilerin birbirinden ayrık olduğu yerlerde nem düşük doğal olarak da bulut gelişimi zordur.

      Beğen

Yorum bırakın