2020-2021 Kışı: Azor & Sibirya A.Ş.

2020-2021 kışında Azor ve Sibirya yüksek basınçlarının geniş alanlara yayılması sonucunda ortaya çıkacak atmosfer desenlerinin etkisiyle sıcaklıkların ülkemiz genelinde ortalamaların 0,5-1° altında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Yağışların ise Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerimizde normaller civarında, diğer yerlerde uzun yıllar ortalamalarının altında gerçekleşmesini bekliyorum.

500mb Yükseklik Anomalisi

Sıcaklık Anomalisi

Yağış Anomalisi

700mb Vektörel Rüzgar Anomalisi

Azor ve Sibirya yüksek basınç alanlarının engellemesi, hatta dönem dönem polar koridoru kapatması nedeniyle ılıman okyanus havası Avrupa içlerine girmekte zorlanacaktır. Nemli ve bol yağışlı bu hava kütleleri çoğu zaman Akdeniz üzerinden doğuya doğru ilerleyerek ülkemizi etkilemektedir ancak öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki kış mevsiminde bu tür oluşumları pek göremeyeceğiz. Lodoslu gün sayısı ortalamaların çok altında kalacak. Rüzgarlar çoğunlukla doğu ve kuzeydoğudan esecek. Asya içlerinden esecek kuru karakterli bu rüzgarlar havayı ciddi anlamda soğuturken yağışlarımızda azalmaya neden olacaktır. Isınma giderleri son birkaç yılla kıyaslandığında belirgin şekilde artacaktır. İç ve doğu bölgelerimizde özellikle gece saatlerinde dondurucu soğuklar, ayaz ve sisle geçen gün sayısı ortalamaların üzerinde gerçekleşebilir ve hava kalitesi düşebilir. İstanbul, Sakarya, Zonguldak, Samsun, Trabzon gibi Karadeniz’e kıyısı bulunan şehirlerimizle Balıkesir, Bursa ve Yalova dolaylarında yağış miktarlarının ortalamalar civarında olmasını 2008 ve 2012 kışlarında olduğu gibi kar yağışlı gün sayısının da ortalamaların üzerinde gerçekleşmesini bekliyorum. Güney Ege ile Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri geçtiğimiz kışı bol yağışlı geçirmişti. Bu kış ise yağışlar yüksek ihtimalle ortalamaların altında gerçekleşecektir. Trakya’da Yıldız dağlarının güney yamacında kalan tüm yerleşim yerleri son yıllarda olduğu gibi yine az yağışlı bir kış geçirecektir. Uludağ, Kartepe, Kartalkaya gibi kayak merkezleri sezon içinde kar sıkıntısı yaşamazlar gibi görünüyor ancak Erciyes ve Bozdağ gibi kayak merkezlerinde kar yağışları yüksek ihtimalle ortalamaların altında kalacaktır. Geçtiğimiz kış ortalamadan az yağış alıp baraj doluluk oranları sıkıntılı olan şehirler açığı kapatmakta zorlanacak ve kuraklık riski aylar geçtikçe artacaktır. Su tasarrufu gündemin en önemli maddelerinden biri haline gelecektir.

Bu tahmini oluştururken kullandığım teknik ve istatistik verilere bu yazıda yer vermek istemedim. Dileyenler aşağıdaki adresten farklı pek çok kurumun kışa yönelik tahminlerine ulaşabilir.

https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/

Not: Mevsimlik tahminler günlük ve haftalık bazda gerçekleşebilecek ayrıntılar noktasında fikir vermez. Mevsim genelinde yaşanacak hava şartlarını ana hatlarıyla tanımlamaya çalışır. Örneğin 30 günün 28 gününü hiç yağış almadan geçirmiş bir noktaya kalan 2 günde 2 aylık yağış düşebilir. Mevsimlik tahminlerle böylesi spesifik durumları yakalayabilmek mümkün değildir. Tahmin periyodu süresince, çoğunlukla hüküm sürebilecek hava şartları hakkında yüzeysel çıkarımlar yapılabilir.

Hepinize hayırlı kışlar dilerim.

1 responses to “2020-2021 Kışı: Azor & Sibirya A.Ş.

Yorum bırakın