Yaz Nasıl Geçecek?

Dünyanın önde gelen meteoroloji kurumları önümüzdeki yaz mevsiminin nasıl geçebileceğine yönelik tahminlerini geçtiğimiz günlerde yayımladılar.  Bu tahminler arasında mutabakat sağlanabilmiş değil ve ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. Bazı modeller ülkemiz genelinde uzun yıllar ortalamasının 1-2 derece üzerinde sıcaklıklar beklerken bazılarında ise ortalamalara yakın hatta biraz altında sıcaklıklarla rahat bir yaz geçireceğimiz  öngörülmüş. Yağışlarla ilgili olarak net bir sinyal olmadığı için bu çıktıları paylaşmaya gerek görmüyorum.

GPC-ECMWF-Europe-JJA-T2m-ensemble-mean-01-05-2017

ECMWF

EUROSIP-Global-T2m-JJA-ensemble-mean-01052017

EUROSIP

casia_cfsv2_tmp2m_anom_MayIC_Jun2017-Aug2017

NOAA – ABD

GPC-Exeter-SEECOF-JJA-T2m-anomaly-mean-01052017

Met Office – İngiltere

GPC-Toulouse-SEECOF-JJA-T2m-anomaly-mean-01052017

Meteo France

GPC-Moscow-Europe-JJA-T2m-ensemble-mean-01052017

Rusya

SEEVCCC-SEECOF-JJA-T2m-anomaly-01052017

Güneydoğu Avrupa İklim Merkezi

accu2017

Accuweather

Ülkemizde son 20 yılda yaz mevsimi sıcaklık ortalamaları çoğunlukla normallerinin üzerinde gerçekleşti.

yazz

2007 ve 2010 gibi bazı senelerde pozitif sıcaklık anomalisi 1 derecenin üzerine çıktı ekstrem sıcaklık değerleri kaydedildi ve özellikle kalabalık şehirlerde bunaltıcılık arttı. Sıcaktan kaynaklı sağlık sorunlarında artış görüldü. 2009 ve 2013 gibi bazı senelerde ise pozitif anomali düşük değerlerde kaldı ve her ne kadar sayısal olarak ortalama normalin üzerinde gerçekleşse de tahammül sınırlarını zorlamayan yazlar geçirdik.

Geçtiğimiz kış mevsimi öncesinde kuzey yarımküredeki ekim kasım dönemi sıcaklık sapmalarından faydalanarak takip eden kış mevsiminin nasıl geçebileceğine dair tahminlerim olmuştu. Yine aynı yöntemi kullanarak bu kez nisan mayıs dönemi sıcaklık sapmalarından faydalanarak takip eden yaz mevsiminin nasıl geçebileceğine dair bir tahminde bulunacağım.

Modellerden bağımsız olarak istatistikler üzerinden giderek yaptığım çalışmalara göre sıcaklık değerleri dönem dönem normalinin üzerine çıksa bile ülkemizde her bölge kendi normallerine yakın sıcaklık ortalamalarıyla rahat bir yaz geçirecek. Ekstrem sıcaklık değerlerinin ölçülme ihtimali epey düşük görünüyor. Klima ve vantilatör satışlarının düşmesi enerji tüketiminin geçtiğimiz yıla göre azalması beklenebilir. Bir başka deyişle yukarıdaki mevsimlik tahmin modeli çıktıları içinde ülkemizde normal bir yaz bekleyenlerin başarılı olma ihtimali daha yüksek görünmektedir.

sckyaz

Sol üstteki haritada son 20 senede ülkemizde yaz mevsimi sıcaklık anomalisinin 1 derecenin üzerine çıktığı yazlar öncesinde kuzey yarımkürenin nisan mayıs ayları sıcaklık sapma ortalamasını görüyorsunuz. Sağ üstte ise normalin az üzerinde veya altında sıcaklık ortalamasıyla geçen yazlar öncesindeki nisan mayıs aylarındaki durumu görüyorsunuz. Bu 2 harita üzerinde en belirgin zıtlığın Kuzey Amerika ve Avrasya bölgesinde olduğu görülüyor. Normalden çok sıcak geçirdiğimiz yazlar öncesinde bu bölgelerde ciddi pozitif anomali varken nisbeten rahat sayılabilecek yazlar öncesinde aynı bölgede negatif anomali göze çarpıyor.

Bu sene 1 Nisan-20 Mayıs arası dönemde bu bölgelerdeki sıcaklık anomalisinin fazla bunaltıcı olmayan ve genel olarak rahat geçirdiğimiz yazlar öncesindeki durumla uyumlu olduğunu görmekteyiz.

sst

Mayıs 2017 Deniz Yüzey Sıcaklığı Anomalisi

Kış mevsiminde fazlasıyla soğuyan denizlerimiz ve ilkbahar boyunca normalinden düşük seyreden deniz suyu sıcaklıkları da özellikle İstanbul gibi şehirlerde yüksek sıcaklık ve yüksek nem kombinasyonuyla ortaya çıkan bunaltıcı yaz günlerinin sayısında azalmaya neden olacaktır.

3 responses to “Yaz Nasıl Geçecek?

    • Ekim ve kasımda biri modeller üzerinden diğeri istatistik verileri üzerinden 2 yazı yazmayı düşünüyorum. İlk sinyaller henüz erken olmakla birlikte geçtiğimiz kışla benzerlik gösteriyor.

      Beğen

Yorum bırakın