Mart’ta Havalar Nasıl Olacak?

Geçtiğimiz 4 ayın 3 tanesi için öngörüleri gerçekleşen ECMWF mevsimlik tahmin modelinin mart ayı beklentilerine göre sıcaklık ortalaması ülke genelinde normallerinin üzerinde olacak. Yağışların ise Güneydoğu Anadolu hariç, ortalamalar civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

martsck

Ortalama Sıcaklık Anomalisi

martygs

Ortalama Yağış Anomalisi

EPS diyagramlarında da mart ayı başında normallerinin yer yer 15 derece kadar üzerine çıkacak sıcaklıkların sonraki günlerde azalıp uzun yıllar ortalamaları civarında ve biraz üzerinde seyredeceği görülüyor. Mart ilk yarısı içinde de senayoların büyük çoğunluğu bir soğuk hava dalgası sinyali vermiyor.

chart(2)

Mart ilk haftası içinde kuvvetli olan ve 8. fazda bulunan MJO salınımının ilerleyen günlerde Hint Okyanusu’na doğru geçeceği görülüyor. Negatife doğru giden AO indeksinin daha sonraki günlerde nötr/pozitif seviyelere gelmesi beklenebilir ancak salınımın kuvvetli olmaması nedeniyle MJO verisinin bu yönde güçlü bir sinyal vermediğini de söylememiz gerekir.

adsızmjo

Stratosferde önümüzdeki günlerde şubat ayında gerçekleşene benzer bir ısınma beklenmesi de kutup girdabının zayıflayacağını, kutup çevresindeki basınç yükselişine bağlı olarak salınımın negatif olacağına dair ciddi bir sinyal olarak görülmektedir. Ancak girdabın yine şubat ayında olduğu gibi parçalanmadan Atlantik üzerinde direnç göstermesi ise NAO indeksinin pozitif seyretmesini sağlayacaktır. Bu nedenle mart ayının büyük bir bölümünde, yaklaşık olarak üçte ikisinde şubat ayında yaşadığımıza benzer hava koşulları bekleyebiliriz.

[ECMWF 192 hour forecast from February 27 2016 12 UTC to March 6 2016 12 UTC: 10 hPa geopotential and temperature]

Şubat ayında mevsm normallerinin oldukça üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bitkilerin vaktinden erken çiçek açması tarımla uğraşanlar için endişe yaratsa da tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde mart ayı içinde don olayı ihtimali mevcut veriler ışığında düşük bir ihtimal olarak görünmektedir.

Yorum bırakın